Het Juliana Kinderziekenhuis en Centrum Jeugd en Gezin Den Haag beginnen deze maand een proef met een Integrale Gezinspoli. Hierin werken professionals uit het medisch én het sociaal domein samen om (kwetsbare) zwangeren en (aanstaande) gezinnen de zorg te bieden die zij nodig hebben om kinderen veilig en gezond te laten opgroeien.
De Integrale Gezinspoli richt zich vooral op gezinnen die vanwege een medische hulpvraag door artsen worden gezien en waarbij meer kan spelen, zoals een trauma, zorgen over financiën of werk, woonproblemen, verslaving of een verstandelijke beperking. Is in deze gezinnen een kind op komst, of net geboren, dan wordt een kansrijke start bevorderd als zij eerder, beter en in meer samenhang worden geholpen.
Dit gebeurt op de Integrale Gezinspoli door medisch professionals, zoals kinderartsen, kinderfysiotherapeuten, diëtisten of logopedisten, en door professionals uit het sociaal domein, zoals gezinscoaches, jeugdverpleegkundigen en welzijnswerkers. Onderzoek en praktijk wijzen uit dat extra aandacht en inzet in de eerste 1000 dagen van een kind cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling.
Den Haag is de eerste stad in Nederland die gaat proefdraaien met een Integrale Gezinspoli. Grondleggers zijn kinderarts en neonatoloog Lyanne Rövekamp-Abels en kinderfysiotherapeut May van Gijn-Huyssen van Kattendijke. Beiden zijn verbonden aan het Juliana Kinderziekenhuis, dat onderdeel is van het HagaZiekenhuis.
De juiste hulp
"Soms ligt er achter de medische hulpvraag een andere belangrijkere vraag. Door te luisteren, vertrouwen op te bouwen en op het juiste moment de goede vraag te stellen, komt de onderliggende hulpvraag vaak aan het licht. Om ouders dan goed te kunnen ondersteunen, is een stevige verbinding met het sociaal domein nodig. Wij liepen hier als medisch professionals op vast, maar door de samenwerking binnen de Integrale Gezinspoli kunnen we gezinnen eerder de juiste hulp aanbieden op de juiste plek", vertelt Lyanne Rövekamp.
Wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid is blij met het nieuwe initiatief. "Onze ambitie is dat alle kinderen en jongeren gezond, veilig en kansrijk opgroeien; thuis, bij hun eigen ouders, waarbij ze zich ontwikkelen tot veerkrachtige jongvolwassenen die naar vermogen actief meedoen in de samenleving. Hoe eerder we zien dat die ontwikkeling hapert, of zelfs dreigt vast te lopen, des te beter en samenhangender kunnen we ouders helpen om hun kinderen een kansrijke start te bezorgen."